Vraag en antwoord

Top 10 meest gestelde vragen

  1. Wanneer moet ik bloembollen planten?

    Voorjaarsbloeiende bollen plant je in het najaar zoals tulpen, narcissen en hyacinten. Vanaf september tot december vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen plant je in het voorjaar zodra de kans op nachtvorst voorbij is. Zoals dahlia's en calla's.

  2. Hoe plant ik bloembollen? En hoe diep moeten ze?

    Zorg voordat je de bloembollen gaat planten dat je de grond eerst los maakt. Zo kunnen de bollen makkelijker de grond in. Houd voor de diepte 3x de hoogte van de bol aan. Dat telt ook voor de afstand. 3x de breedte van de bol.

  3. Wat is lasagnebeplanting?

    Het is een manier hoe de bloembollen worden geplant. Ze worden in laagjes geplant, net als bij lasagne of etages van een flat. De laatbloeiende bollen komen onderin en de vroegbloeiende bollen boven in. Doordat de bloembollen in laagjes van juiste bloeivolgorde worden geplant, bloeien de vroegbloeiers zoals krokussen als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien zolas hyactinten en tulpen. Dit zorgt ervoor dat je extra lang kun genieten van de bloei van de bollen.

  4. Kan in bloembollen in potten planten?

    Ja dat kan. Maar het is wel belangrijk dat de pot diep genoeg is en dat er een gat onderin zit. Leg onderin de pot een laag grind, hydrokorrels of oude potscherven. En strooi vervolgens daar potgrond overheen. In een pot mag de plant afstand een boldikte zijn. Doe een laag potgrond over de bloembollen. En druk dit vervolgens goed aan. PAS OP! Zorg wel dat je de potten beschermd tegen de winter.

  5. Moet ik de bloembollen na het planten water geven?

    Geef de voorjaarsbloeiende bloembollen meteen water na het planten. Dit zorgt ervoor dat ze aangespoord worden om wortels. Hoe eerder ze wortels gevormd zijn hoe eerder ze tegen de vorst kunnen. De bollen in potten hebben de periode na het planten nog veel water nodig omdat de grond sneller opgedroogd is. Zomerbloeiende bloembollen hebben direct na het planten extra veel water nodig. Zorg dat de grond goed vochtig blijft.

  6. Welke grond hebben bloembollen nodig?

    Bloembollen groeien en bloeien in elke grond. Zolang de grond maar goed water door laat. Het eerste jaar hoef je nog niet te bemesten omdat in de bloembol alle groeistoffen zit.

  7. Kunnen bloembollen tegen sneeuw?

    Ja daar kunnen ze tegen. Het is er ook juist goed voor. Sneeuw isoleert juist tegen de vorst. Daarmee worden de bollen beschermd.

  8. Kan ik bloembollen bewaren?

    Ja dat kan. Maar het beste is om de bloembollen zo snel mogelijk te planten. Is dit niet mogelijk? Bewaar ze dan op een droge en koele plek bijvoorbeeld in de kelder of garage. Als er een hoge luchtvochtigheid is moet je goed opletten dat ze niet gaan schimmelen. Als dit gebeurt kun je ze het beste laten drogen. En dan direct in je tuin planten.

  9. Komen mijn bloembollen volgend jaar weer op?

    De bloembollen zijn in 3 soorten groepen verdeeld: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bloembollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en ze komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bloembollen zijn bollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien. Verwilderings bollen komen ook ieder jaar terug. En ze breiden zich ook uit.

Nieuws / Blog

Emelten, de larven van een langpootmug, op een hand

Emelten: De Ondergrondse Vijanden van je Gazon

Wat zijn Emelten? Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze leven onder de grond en zijn vooral ’s nachts actief. Net als engerlingen voeden emelten zich met de wortels van planten, waardoor ze schade kunnen aanrichten aan gazons en tuinen. Het Herkennen van Emelten in je Tuin Het herkennen van een emeltenplaag kan lastig...

+
Een Engerling in het zand op een hand

Engerlingen: De Ongrijpbare Plaag van je Tuin

Wat zijn Engerlingen? Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten, waaronder de meikever en de junikever. Ze leven onder de grond, waar ze zich voeden met plantenwortels. Dit maakt ze een ernstige bedreiging voor tuinen en gazons. Hoe herken je een Engerlingenplaag? Een duidelijk teken van een Engerlingenplaag is wanneer je gras begint te verwelken,...

+

Tuinactiekrant voorjaar 2023

Download hier onze Tuinactiekrant voorjaar 2023. Boordevol tips en acties. Alles over voeding voor je tuin.

+
naar al het nieuws