Verwilderingstips

 

Verwilderingstips: welke bloembollen kan je in de tuin laten verwilderen?

 

Bloembollen

Bloembollen brengen je tuin in het voorjaar weer tot leven. Een prachtig bloeiende kleur- en geurexplosie na de kale winter. Zoals de krokus, de narcis of de hyacint. Veel bloemen uit een bol of knol gaan meerdere jaren mee. In het voorjaar en vroege zomer bloeien ze, in het najaar en de winter rusten ze. Rusten betekent de uitgebloeide plant letterlijk met rust laten en vooral niet snoeien of maaien. Dit omdat er nieuwe zaden worden gevormd door de plant die goed moeten kunnen rijpen. Als er voldoende blad achterblijft, is de voedingsbodem voor nieuwe planten ideaal. Zo gaan de bollen steeds uitbundiger bloeien. Het gaat tegen onze “natuur” in, we willen immers graag dat de tuin netjes en groen erbij ligt. Maar toch is het laten verwilderen van een flink aantal bloemen uit bollen en knollen, het beste voor de plant.

 

Wat zijn geschikte verwilderingsbloembollen?

Zoals net ook genoemd zijn de krokus, de narcis en de hyacint geschikt voor het laten verwilderen. En daardoor vele jaren bloei plezier. Maar ook de allium en vele tulpensoorten lenen zich heel goed voor deze bloei- en groeimethode.

 

Waar moet je op letten?

Wat zijn nu specifieke verwilderingstips? Waar moet je op letten als je bollen gaat planten en onderhouden?

  1. Keuze van de geschikte verwilderingsbollen: als je bollen koopt, kijk dan op de onderhoudslabels of deze geschikt zijn om te laten verwilderen. Of vraag het voor de zekerheid aan de kweker.
  2. Kiezen van de juiste standplaats: Ruim bemeten plaatsen zijn het meest geschikt om verwilderingsbloembollen te laten verwilderen. Denk bijvoorbeeld aan grasvelden of brede stroken grond. Of juist een gedeelte van de tuin dat je er heel natuurlijk uit wilt laten zien, zoals je in het bos of een park bijvoorbeeld ook tegenkomt met groepen narcissen onder de bomen. Let dus op voldoende ruimte. Maar ook op voldoende licht, passend bij de soort bol of knol.
  3. Verzorging van de grond: De grond moet qua samenstelling passen bij de verwildering van de bollen. Denk aan de hoeveelheid water en bijvoorbeeld de zuurgraad. Ook de wijze van bemesting moet passen bij de verwilderingsbollen die jij kiest. Als alles op de juiste plek staat en groeit en bloeit, hoeft er in principe niet bemest te worden. Is het blad of de bloem niet gezond, vraag dan na welke voedingsstof nodig is en geef deze voor de bloei.
  4. Onderhoud van je tuin: Sneeuwklokjes, krokussen en narcissen staan prachtig in een grasveld. Qua onderhoud raden we aan te wachten met maaien tot ca. twee maanden na de bloei. Zo kan de plant zich prima verwilderen.

Jarenlang genieten

Doe je voordeel met deze verwilderingstips en geniet jarenlang van prachtige bloembollen in je tuin!