Uw gazon bemesten

Veel mensen denken dat zodra het gras in hun tuin eenmaal ligt, ze het alleen maar hoeven te maaien. Niets is echter minder waar, want juist door extra aandacht te geven aan uw gazon gaat het veel langer mee. Zo helpt het bemesten van uw grasveld om het groener en voller te maken. Daarnaast gaat het de groei van onkruid en mos tussen het gras tegen. Voor het mooiste gazon is het aan te bevelen om uw gazon meerdere keren per jaar te bemesten. Bij voorkeur drie keer in het jaar: in de lente, de zomer en de herfst.

Waarom bemesten?

Het is een goed idee om uw grasveld tot wel drie keer per jaar te bemesten. Enkel in de winter kunt u het bemesten het beste even overslaan. Door te zorgen voor een goede bemesting van uw gras wordt het beter bestand tegen ziektes en kan het zich na natte en koude periodes sneller herstellen. Tevens kan het gras beter en voller groeier, waardoor er minder mos ontstaat. Een ander voordeel van bemesten is dat uw gazon beter bestand is tegen verdroging en verkleuring in droge, hete periodes.

Een goed bemestingsmiddel kiezen

Bij het bemesten van uw gazon heeft u de keuze uit een aantal verschillende soorten en producten. Deze bestaan in de basis uit NPK (stikstof, fosfor en kalium). De NPK-waardes verschillen per soort en worden aangeven met getallen, zoals bijvoorbeeld het veelgebruikte bemestingsmiddel NPK 12-10-18. U kunt ook kiezen voor een dergelijk product waar ook nog eens magnesium aan toegevoegd is. Magnesium draagt bij aan een snel herstel van beschadigd gras. Stikstof zorgt ervoor dat het gras mooier kleurt en beter groeit. Dankzij fosfor kunnen de wortels van het gras steviger groeien en aarden. Ten slotte zorgt kalium ervoor dat het gras voldoende voeding kan opnemen en dat de sprietjes goed stevig blijven.

Welk type mest?

U kunt kiezen uit zowel kunstmest als organische mest. Hoewel kunstmest een stuk voordeliger is in de aanschaf, raden wij toch vooral organische meststoffen aan voor het bemesten van uw grasveld. Kunstmest verliest sneller zijn uitwerking en lost ook sneller op. Hierdoor heeft u er altijd veel meer van nodig, waardoor de kosten uiteindelijk toch hoger uitvallen. Ook kan gras met kunstmest sneller verbranden en zorgt het ervoor dat de bodem zouter en slechter wordt. Verder is de productie van kunstmest niet bepaald energiezuinig, waardoor het behoorlijk milieubelastend is. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van meststoffen voor uw gazon.

Aan de slag

Zodra u het bemestingsproduct heeft gekocht, wilt u natuurlijk direct aan de slag gaan. Meet uw gazon op en volg de aanwijzingen op de verpakking om de juiste hoeveelheid meststof te bepalen. Heel handig is om bij het bemesten van uw gazon een strooiwagen te gebruiken. Heeft u die niet, dan kunt u het middel ook handmatig verdelen over uw grasveld.

Het hele jaar rond een groen gazon

  1. Eerste bemesting

vanaf maart – april

Wanneer de lente in de lucht hangt, ontwaakt je tuin uit zijn winterslaap. Ook het gazon komt stilaan weer tot leven en onderneemt al enkele schuchtere groeipogingen. Dit is het aangewezen moment om een handje te helpen en al een eerste bemesting toe te passen. ‘‘Zo geniet je in geen tijd van een diepgroene grasmat, die helemaal klaar is om de zomermaanden in te duiken.

  1. Perfecte onderhoudsbemesting (2e bemesting)

in de maanden juni-juli

“De zomer is het seizoen waarin je grasmat in volle glorie te bewonderen is. Met een uitgekiende onderhoudsbemesting in de maanden juni en juli houd je dat ook zo. Geef je gazon extra voeding op maat waardoor het sterk blijft en blakend van gezondheid de zomer doorkomt. Zo kan jij er zonder zorgen volop van genieten.

  1. Najaarsbemesting (3e bemesting)

vanaf september

Najaarsbemesting vanaf de maand september verzekert een sterk en groen gazon dat perfect voorbereid is op de gure wintermaanden. Zo is je grasmat extra gewapend tegen vorst en betreding. Een dichte en gezonde grasmat geeft bovendien minder kansen voor mos en onkruid om zich te nestelen.

  1. Bekalken (4e bemesting)

van half oktober tot half februari

De koude maanden zijn de ideale periode om je gazon te voorzien van een extra portie kalk om de bodem te ontzuren. Gras houdt namelijk niet van een te zure bodem, omdat dat de opname van voedingsstoffen afremt. Mos daarentegen groeit graag op een zure grond en zal dus véél minder opkomen. Kalk is het ideale middel om de zuurtegraad terug op peil te brengen, zodat de levensnoodzakelijke opname van voedingsstoffen geoptimaliseerd wordt.

Resultaat: een sterk gazon dat tegen een stootje kan.