Tips om Lavendel te snoeien

Zijn mooie kleur en heerlijke geur maken van lavendel een geliefde plant. Hoewel er veel verschillende soorten zijn, is de Lavandula angustifolia, met de donkerste blauwpaarse kleur, de meest voorkomende in Nederland. Het is tevens de meest geschikte soort: soorten zoals bijvoorbeeld de Lavandula x intermedia met het dikke, grijze blad groeien snel, maar worden ook snel kaal binnenin. Om lang van je plant te kunnen genieten, is het belangrijk goed te toppen en te knippen. Zo voorkom je de teleurstelling van afstervende of kale planten.

De juiste basis

Om er zeker van te zijn, dat je plant goed groeit en bloeit, is de juiste standplaats een vereiste. Hij houdt van een zonnig plaatsje in kalkrijke grond waar makkelijk water in kan trekken. Hoewel de plant het hele jaar door geplant kan worden, heb je de meeste kans op gezonde planten, wanneer je dit doet in het voor- of najaar. De grond is dan namelijk warm.

De juiste verzorging

Let er bij de snoei van lavendelplanten op, dat je niet te laag snoeit. Onderaan de tak zitten nog wat nieuwe scheuten, waar je bij het snoeien boven moet blijven. Wanneer je snoeit tot onder de scheuten, tot op het kale hout, dan loopt de plant daarna niet meer uit.

Hoofdsnoei

Begin april is meestal de ergste vorst weer voorbij en op dat moment kun je al wat nieuwe scheuten tevoorschijn zien komen. Met een snoeischaar of heggenschaar kun je ongeveer een derde deel terugsnoeien, tot zo’n 15 cm boven de grond. Let er ook in het voorjaar op, dat je niet snoeit tot in het kale deel, maar dat je boven de nieuwe scheuten blijft.

Na de bloei

In augustus of september kun je de plant een kleine snoeibeurt geven om hem weer een beetje netjes in vorm te krijgen. Dit wordt ook wel eens vormsnoei genoemd. Bij het snoeien in het najaar knip je de uitgebloeide bloemen af en eventueel een klein stukje van het groen aan de bovenkant.

Jonge lavendel

Wanneer je net lavendelplanten geplant hebt, is het aan te raden deze in het voorjaar twee of drie keer te toppen, waarbij je de pas gevormde topjes van de plant afknipt. Hierdoor zal de plant wel later bloeien dan normaal, maar het voordeel is, dat er meer scheuten aan de plant zullen komen. Hierdoor blijft de onderkant van de plant ook vol en zul je er langer plezier van hebben.

Oudere lavendelplanten toppen

Bij oudere lavendel zie je een paar weken na de hoofdsnoei nieuwe scheuten verschijnen. Dit is het moment om ook bij oudere planten de topjes van de nieuwe scheuten te snoeien.