Laat je tuin goed achter

De vakantieperiode is aangebroken en dat betekent voor velen de koffer inpakken of de caravan inruimen. We gaan vaak goed voorbereid op vakantie. Maar hoe laat je je tuin goed achter? Het is fijn thuiskomen als je ziet dat het gras en de planten nog groeien en bloeien, dus geven we je een aantal tips vanuit het Brabantse Volkel. 

Het mooiste is om een ‘tuinoppas’ te vragen, zoals een familielid of de buren, om in ieder geval wekelijks water te geven of te sproeien. Maar als je die luxe niet hebt, wat is dan de belangrijkste tip? 
Tegenwoordig worden veel tuinen klimaatbestendig ingericht
En voor wie dat te veel is, wees gerust: “Je zou ook gewoon niets kunnen doen. Veel planten kunnen best tegen een stootje. Van planten die er niet tegen kunnen en afsterven, weet je dan dat je ze moet vervangen.” 

Tips in het kort 

  • Verwijder onkruid 
  • Bind klimplanten goed vast 
  • Breng mulch aan in de borders 
  • Zet potplanten dicht bij elkaar 
  • Pluk rijp fruit 
  • Maai het gazon (niet te kort) 
  • Vul de vijver bij 
  • Plant geen nieuwe planten kort voor de vakantie 
  • Berg het tuinmeubilair zo goed mogelijk op 

 Tuinbodem 

Een goede conditie van de tuinbodem en de juiste plant op de juiste plaats. Dit kun je bevorderen door bijvoorbeeld een mulchlaag aan te brengen waar mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld met schors wat goed is uiteindelijk voor de vochthuishouding en het bodemleven.
Je tuingrond droogt dan tijdens vakantieperiode ook niet zo snel uit. Het is overigens niet verstandig om vlak voor je vakantie nog nieuwe planten te planten; die kunnen dan snel uitdrogen.  

 Grasmaaien
Wat betreft het gazon: maai het gras vlak voor je weggaat nog eenmaal. Mest het voor de 2e ronde.
Maai liever niet te kort, want dat kan het gras uitdrogen door de zon. 

Tweede bloei
Van planten die meermaals kunnen bloeien kun je alle (bijna) uitgebloeide bloemen en bloemstengels wegsnoeien. Mest ook deze voor de tweede keer voordat je met vakantie gaat. Zo voorkom je dat de bloeiperiode afgelopen is als je straks terugkomt van vakantie, en stimuleer je een tweede bloei in de nazomer. Denk bijvoorbeeld aan akelei, geranium, kattenkruid, lavendel, geranium en vrouwenmantel. Bind klimplanten zoals klimroos, druif of blauweregen goed vast en zorg voor ondersteuning bij hogere planten. 

Potplanten
Planten in een pot zet je het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar op een beschutte plek. Zo drogen de planten minder snel uit. Voor een eventuele tuinoppas is dat bovendien makkelijk water geven. “Ook zou je waterschalen onder de potten kunnen plaatsen waar het water in blijft staan. Dat geeft ze wat extra tijd”. Advies is ook deze planten te voorzien van voeding (vloeibaar of vast). 

Vijver
Controleer voor de vakantie de waterstand van vijver en waterpartijen  en vul eventueel water bij. 

Thuiskomst
Wat is er nu mooier dat als je thuis komt de tuin er nog fris bij ligt. 

Als je weer thuis bent, kijk dan eens welke planten hebben geleden onder bijvoorbeeld de droogte. Vervang deze liever door bestendige soorten. “De najaarsbemesting komt later, die zorgt voor een stevig gewas/gazon richting de winter ”. Dit laatste zullen we het nu nog maar niet over hebben.” Voor nu: Genieten van de vakantie en je zult zien dat eventueel geleden (zomer) schade weer vlug hersteld. 

Een kleurrijke vakantie toegewenst 

Gert-Jan Schonenberg