Hoe krijgt u mooie volle klimophaag (Hedera)?

Hedera is een groenblijvende klimmer die regelmatig bijgeknipt moet worden. Zou u dat niet doen, zal hij als snel de muur of afscheiding waar u hem tegen gezet heeft volledig overwoekeren. Afhankelijk van de hoeveelheid zon die hij krijgt en de bodemgesteldheid, kunnen de scheuten van deze klimopsoort tot wel een meter per maand in lengte toenemen.

Hoe krijgt u mooie volle klimophaag?

Het geheim achter een mooie volle klimophaag is knippen, knippen en nog eens knippen. Al vanaf het moment dat u de jonge hederaplant een plaatsje heeft gegeven en hij zich tegen de muur of schutting omhoog begint te werken, knipt u hem regelmatig bij. U zult zien dat uit elke afgeknipte top zich twee nieuwe scheuten ontwikkelen. Takken die zich tot buiten het gewenste oppervlak uitstrekken, snoeit u gewoon weg. Het mooie van klimop als muur of objectbedekker is dat u hem elke vorm kunt geven die u wilt. Des te meer u snoeit, des te meer bladmassa u krijgt. Hedera is mooie, altijd groene en makkelijke plant. U hoeft voor een mooie hederahaag beslist geen groene vingers te hebben.

Is de haag eenmaal volgroeid en in het gewenste model kunt u volstaan met een zogenaamde scheerbeurt. Dat kan zowel met een handmatig als een elektrische heggenschaar. Het maakt daarbij niet uit dat u ook de bladeren doorklieft. Ondanks deze schade blijven ze gewoon groen. Eens in het jaar, in het najaar, snoeit u met een snoeitang enkele van de meest verhoutte takken weg. Verjongen wordt dit ook wel genoemd. In het begin zal de klimop er dan enigszins kaal uitzien, maar dit trekt in de lente gewoon dicht met nieuwe fris groene takjes en bladeren.

Handige klimopweetjes

Sommige klimopsoorten, de ene hedera wat meer dan de andere, hebben zeer sterke hechtwortels. De klimopplant wortelt namelijk niet alleen in de grond, maar zal ook proberen te wortelen aan het object waar hij tegenaan groeit. Is dat een maaswerk van metaal, zal dat niet lukken en zult u zien dat de hechtworteltjes verdrogen. Dat geeft verder geen schade aan de plant, omdat hij genoeg vocht en voeding via de wortelstam binnenkrijgt. Stenen, dakpannen en zelfs geverfde muren vormen echter geen enkel probleem voor de krachtige hechtwortels. Wanneer u een klimopplant van een geverfde muur wilt verwijderen, heeft u zelfs grote kans dat u meteen de complete verflaag meetrekt. Met name wanneer de muur en/of verflaag al wat ouder en dus poreuzer is.
Laat klimop ook nooit tot in en over de dakgoot komen. Hoe sprookjesachtig het ook staat, een klimmer over het dak is funest voor uw huis. De eerst zachte dunne takjes kronkelen zich namelijk onderlangs de dakgoot en dakbedekking. Na het verhouten ervsn kunnen, door de groeikracht van de plant, zowel hemelwaterafvoeren als dakbedekking van hun plaats gedrukt worden. Dit geeft ten eerste lekkages en ten tweede, zodra u de plant gaat verwijderen, brengt u zelf onherroepelijk nog meer schade toe.