Werkt u ook als een uw hovenier? Dit zijn de stappen zoals uw hovenier ook werkt?

Na de winter kunnen de meeste gazons wel een oppepper gebruiken. Veel gazons zien er in het voorjaar en in de zomer prachtig uit maar verslechteren in de winterperiode. Dit heeft verschillende oorzaken:

– gebrek aan voeding (beschikbaarheid of vergeten najaarsbemesting)
– lagere temperatuur (geen grasgroei en onkruidgroei gaat langer door)
– veel neerslag (verslemping van de toplaag en mosvorming)
– vorst en sneeuw (impact en gesteldheid van het gras)

Om het gazon klaar te maken voor het nieuwe gazon hebben wij een stappenplan gemaakt:

1. Controleer op mos

De belangrijkste oorzaken van mos in het gazon zijn:
– lage zuurtegraad van de bodem
– verstikkende viltlaag
– overtollig vocht door een slechte bodemstructuur waardoor de toplaag te nat blijft
– schaduw, hierdoor blijven plekken langer vochtig

Zit er veel mos in het gazon strooi dan drie weken voor het verticuteren DCM GAZON PUR®. Deze meststof heeft een indirecte werking tegen mos. Hierdoor zal het mos geel verkleuren en is dit makkelijk te verwijderen door te verticuteren. Het hoge kaliumgehalte in deze meststof verhoogt de weerstand tegen droogte en betreding.

Minder dan 15% mos? Sla deze stap dan over.

2. Verticuteer jaarlijks

Door het gazon jaarlijks te verticuteren, houd je de grasmat in topconditie. Met verticuteren verwijder je ongewenste grassoorten, vilt, mos en oude grasresten. Zo maak je ruimte voor gewenste grassoorten. Het is verstandig om in twee richtingen te verticuteren en tussentijds op te ruimen. Het beste moment om te verticuteren, is als de groei van het gras weer op gang komt (bodemtemperatuur 10-12 graden).

3. Doorzaaien

Na het verticuteren ziet het gazon er meestal gehavend uit maar het gras zal zich snel herstellen. Bij een grasbezetting van 90 – 95% is doorzaaien niet noodzakelijk. Bij een lager percentage is het verstandig om het gazon door te zaaien met een goed grasmengsel. DCM heeft het stresstolerante speel- en sportmengsel DCM ACTIVO®. Dit mengsel is uitermate geschikt om door te zaaien na het verticuteren. Kale plekken groeien snel dicht, hierdoor is de kans op onkruid lager. DCM ACTIVO® bestaat uit sterke grassoorten voor een snelle kieming en is zeer tolerant voor stressfactoren zoals betreding, droogte en ziektedruk.

4. Afdressen

Na het doorzaaien is het verstandig om het gazon af te dressen, zeker als het gazon een lage grasbezetting heeft. Bij een grasbezetting van 75 – 80% is het niet nodig om af te dressen. Dan valt het graszaad mooi tussen het bestaande gras. Bij een lagere bezetting is het verstandig om het hele gazon af te dressen met DCM VIVIMUS® GAZON. Dit product is erg fijn van structuur en kan in een dunne laag (0,5 cm) worden aangebracht. Het zorgt ervoor dat het graszaad goed vast gaat liggen en beter kan kiemen en inwortelen en het beschermt tegen vogelvraat.

5. Bemesten

Tot slot: stimuleer de groei van de grasmat. Met DCM VITAL-GREEN kun je na het verticuteren het gazon snel laten herstellen. Na 1,5 tot 2 weken is het gazon herstelt en klaar voor het nieuwe seizoen. Naast de snelle werking en het herstellend vermogen, biedt deze meststof ook voeding voor circa 3 maanden. DCM VITAL-GREEN zorgt voor een continue groei zonder groeipieken en bevat ijzer voor een mooi groen gazon .