Eremurus

De zomer is nog maar net begonnen
Maar als u nu al wil genieten van deze prachtige bloem.
Dan moet deze al geplant worden in het najaar.
Wij zijn daarom nu al bezig met de voorbereidingen voor de inkoop van de voorjaarsbollen en knollen.

HERKOMST EREMURUS
Eremurus is een geslacht van meer dan 40 soorten, voornamelijk uit centraal en westelijk Azië, waar ze groeit op droge rotsachtige hellingen, vaak te vinden op vrij grote hoogten in bergachtig terrein.

KLEUREN EN VORMEN EREMURUS
In het voorjaar vormt zich eerst een rozet van blauwgroen blad, waarna rond eind mei (na de vorst) de prachtige bloemtrossen verschijnen. Aan de voet zitten sprietige, riemvormige bladeren. De Erumurus is er in veel kleuren: roze, witte, gele, terra- en pasteltinten worden het meest aangeboden. Vooral in een groep komen de bloemen mooi uit. Ze bloeit in de vorm van een aar van onder naar boven. Na de bloei, ontstaat er vruchtvorming zoals bij frambozen, bloemen maken dan plaats voor kogelvormige groene vruchten. De bloemen lijken op kleine sterren, de aar van bloemen kan wel een meter lang worden. De bloem trekt bijen aan.

EREMURUS KOPEN
Koop in de late zomer of in het najaar stevige, gezonde, grote knollen. Koop nooit knollen die zacht aanvoelen, beschimmelde of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote knollen geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen

EREMURUS PLANTEN
Plant haar niet te diep van oktober tot eind april. De bloeitijd varieert per soort van juni tot augustus. Als er voor de winter geplant wordt, bescherm dan van december tot en met het voorjaar de knollen tegen de vorst. Een laagje stro of bladeren van 5 cm voorkomt bevriezen van de tere, vlezige wortels.

 EREMURUS VERZORGING
In het voorjaar en tijdens de bloei de plant royaal voorzien van organische mest. Dit bevordert de bloei. Na de bloei mogen de stengels eventueel afgesneden worden, maar laat het blad natuurlijk afsterven.