Een gezonde bodem is een gezonde tuin

Een gezonde bodem is een gezonde tuin

Om echt van jouw stukje natuur te kunnen genieten is onderhoud noodzakelijk. Zo zorg je voor voldoende water, licht en voeding. Daarnaast verwijder je onkruid en dode bladeren nog voordat deze in de weg gaan zitten. Dit is echter geen garantie dat je tuin ook in goede conditie zal blijven, ongeacht welk seizoen het is. Zo kan je last hebben van mos of kale plekken in je gazon. Wat misschien minder voor de hand ligt is controleren of de zuurgraad van de grond geschikt is voor jouw planten. Waarom is dit belangrijk? Hiervoor organiseert Schonenberg een Grondtestdag. Zowel doorgewinterde hoveniers als spruitende verzorgers kunnen hier terecht met al hun vragen.

____

Grondtestdagen 21 t/m 28 maart 2020

Gratis 1 grondtest

Om te kijken hoe de toestand van uw grond is kunt u bij ons op zaterdag 21 maart 2020 een grondtest laten uitvoeren. U krijgt een e-mail met uw bekalkings- en bemestingsadvies. Vergeet dus zeker niet een (jam-)potje grond mee te brengen!

____

Net zoals ieder persoon uniek is, zo heeft elke plant in je tuin eigen voorkeuren als het gaat om de plaats en grond waarin zij het beste groeien en bloeien. De vruchtbaarheid van de grond bepaald de mate waarin wortels voeding kunnen opnemen. Hoe meer zij zich dus op hun gemak voelen, hoe sterker de planten zullen zijn en hoe langer jij daarvan kan genieten. De zuurgraad of pH-waarde speelt hierin een belangrijke rol. Zo zijn sommige struiken of bomen dol op zeer zure grond (lage pH-waarde) terwijl andere beplantingen beter aarden in neutrale of licht zure grond (hoge pH-waarde). Verder zorgt een gezonde bodem ervoor dat een diversiteit aan bodemdiertjes zich thuis voelen en zo jouw grond gratis onderhouden.

Hoewel de bodem waarop wij wonen voor het blote oog hetzelfde uitziet, is het echter samengesteld uit verschillende soorten zand, klei en steen. Hierdoor kan het goed zijn dat juist jouw stukje grond een andere zuurgraad heeft dan de rest van de buurt. Tips uitwisselen tijdens de jaarlijkse straat barbecue met jouw buurman is dus niet perse de beste manier om jouw hof de nodige boost te geven. Maar hoe kom je hier nu het beste achter? Je zou een bedrijf kunnen inhuren om een uitgebreid bodemonderzoek te laten uitvoeren of je kan zelf gaan experimenteren met testkits die online beschikbaar zijn.

Het is echter eenvoudiger en goedkoper om naar onze Grondtestdag te gaan. De test kost je namelijk niets en geeft je binnen enkele minuten duidelijkheid. Hiervoor hoef je alleen een potje met grond mee te nemen. Een van onze collega’s mengt het monster met een speciale vloeistof zodat het geschikt is om de voedingstoestand te kunnen aflezen. Aan de hand van de resultaten krijg je een advies op maat. Zo kan je concreet aan de slag in je tuin!