De meest ideale planttijd

 

De meest ideale planttijd: het najaar

In ons altijd drukke leven is het fijn om een plekje te hebben waar je helemaal tot rust kunt komen en waar je bezig kunt zijn met heel iets anders. De tuin of het balkon wordt dan al snel het perfecte toevluchtsoord. Dan is het natuurlijk wel zo prettig als deze er mooi bij staat. Dit kun je doen door het snoeien van de huidige begroeiing en door nieuwe planten poten. Maar wat is nu de beste planttijd? Schonenberg geeft je graag in een inkijkje in waarom juist het najaar de meest ideale planttijd is, wanneer boom planten en planten poten het meest gunstig is.

Waarom juist in het najaar planten?

Als het gaat om heesters, vaste planten en bomen raden we je altijd aan om ze in het najaar te planten. De aarde draagt in deze periode namelijk nog een aanzienlijke restwarmte van de zomer in zich. Je planten en bomen kunnen hiervan tijdens de winter al profiteren, waardoor ze al eerder in het voorjaar beginnen te schitteren. In het najaar bloeiende planten aanbrengen levert je dus een flinke tijdwinst op. Doorgaans valt er in de herfst voldoende neerslag, zodat je geen extra water aan je bomen of planten hoeft te geven. Dit is een groot verschil met in het voorjaar planten, wanneer het groen sneller zal verdrogen. Je kunt je planten trouwens tegelijkertijd met je bloembollen aanbrengen, zodat je maar één keer flink aan de slag hoeft te gaan. Het najaar is tevens de periode wanneer boom planten een goed idee is. Doe dit pas wanneer het blad is afgevallen. Wil je vorstgevoelige planten of bomen plaatsen? Let dan even goed op wanneer je ze plant. Strenge vorst zou ze namelijk kunnen beschadigen, waardoor het eindresultaat minder goed zal zijn.

Extra lang genieten

Al in het najaar bloeiende planten aanbrengen in de tuin brengt een behoorlijk voordeel met zich mee. Doordat al het voorwerk immers al is gedaan, hoef je alleen nog maar de natuur zijn gang te laten gaan. Zodra het voorjaar van start gaat, zal je al snel genieten van de prachtig bloeiende bomen en planten in je buitenruimte. In feite hoef je er verder niets meer aan te doen en dus kun je je tijd besteden aan andere klussen of werkzaamheden. Het loont daarom beslist de moeite om al in het najaar aan de slag te gaan met je groen. Zodra ze hun blad hebben verloren kun je je planten eenvoudig verplanten. Gebruik hiervoor gewoon planten uit de volle grond, dat is ook nog eens een stuk voordeliger. Ook kun je de meeste bomen en haagplanten in deze periode prima uit de volle grond rooien. Ga dus zelf ook alvast aan de slag in dit najaar, de beste planttijd voor al het fraaie groen in je tuin. Zo geniet je nog langer van het buitenzijn en kun je al vroeg in het voorjaar de tuin weer in.