Aanleg beplanting en gazon.

Aanleg beplanting

De aanleg van een tuin geeft veel voldoening. Helaas wordt u, als hovenier, wel eens afgerekend op slechte groei of uitval van planten. Een goede voorbereiding van de grond kan echter veel problemen voorkomen. DCM VIVIMUS ® UNIVERSEEL is een absolute topper die onmisbaar is bij de aanleg van een tuin. Deze bodemverbeteraar heeft zich al jaren bewezen voor de beste aanslag van beplanting. Het is een ‘traag’ verteerbare organische stof, onder andere gemaakt van hoogwaardig veensubstraat. De bodem blijft voor een lange periode in balans qua structuur, lucht- waterverhouding en water absorberend vermogen. DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL wordt voor de aanplant in de bodem gemengd, zodat het direct in de wortelzone aanwezig is. Bij aanplant van een tuin is dit van groot belang. Het kan namelijk maar één keer goed bij de wortel gebracht worden en dat is bij de aanplant. Daarnaast zijn de juiste bacteriën toegevoegd om de planten weerbaar te maken tegen ziektes en schimmels. DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL is volledig biologisch en daarmee ook duurzaam inzetbaar.

Naast het verbeteren van structuur en het stimuleren van het bodemleven is het ook belangrijk om de juiste voedingstoffen toe te voegen. DCM BODENAKTIVATOR zorgt hiervoor en is opgebouwd uit plantaardige grondstoffen en hiermee ook volledig biologisch en duurzaam.

 

De kracht van de combinatie

De combinatie van DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL en DCM BODENAKTIVATOR heeft zich door middel van proeven bewezen. Deze combinatie heeft voor de volgende resultaten gezorgd: laag uitvalspercentage (minder dan 1%), visueel aantrekkelijke planten, nauwelijks onkruiddruk, snel gesloten plantvak. Dit geeft naast weinig inboet: minder arbeidskosten voor het verwijderen van onkruid, een tevreden klant of omwonende en vooral minder discussies die uitval en problemen vaak met zich mee brengen.

 

Aanleg gezon 

Een gazon wordt aangelegd voor jaren, een goede start is dus van groot belang. Dankzij onze kennis op het gebied van aanleg en onderhoud van professionele sportvelden en golfbanen kunt u, als hovenier, genieten van passende adviezen voor een schitterend gazon. Voor u de aanleg van een gazon begint, is het belangrijk de startsituatie te analyseren. De zuurtegraad (pH), bodemstructuur en voedingstoestand behoren tot de belangrijkste criteria.

 

Bemestingsschema aanleg gazon – per 100 m² en inwerken in de bovenste 10 – 15 cm

Gazon inzaaien
20 kg DCM BODENAKTIVATOR – 400 L DCM VIVIMUS ®
Graszoden
20 kg DCM BODENAKTIVATOR – 400 L DCM VIVIMUS ®
Dosis aanpassen op basis van de bodemanalyse.

 

Beregenen

·         Beregen nooit in de volle zon
·         Zeker dagelijks beregenen na kieming tot de eerste maaibeurt
·         Geef voldoende water per keer zodat de ondergrond voldoende vochtig wordt
·         Zorg ervoor dat er geen plasvorming of modder ontstaat

Maaien

Wacht tot het gras voldoend is ingeworteld (8-10 cm). Maai het de eerste malen niet te kort (5-6 cm) om de hergroei van het gras niet te remmen. Vanaf de derde maaibeurt kan het gras op de gewenste hoogte worden gemaaid. Op jonge gazons het maaisel afvoeren (niet mulchen).

Problemen bij een slechte bodemstructuur

Voor de aanleg van een nieuw tuin is het belangrijk de startsituatie te analyseren. De bodemstructuur  is hierbij een van de belangrijkste elementen. Bij een slechte bodemstructuur steken problemen op zoals, slechte afvoer van overtollig regenwater, dichtslempen van de toplaag, plasvorming, zuurstofgebrek in de wortelzone, verarmd bodemleven een ontstaan van mos en woekering van zwarte algen. Na de aanleg is het niet eenvoudig om de bodemstructuur te verbeteren. Om een optimale start te garanderen is een bodemanalyse aan te raden. Een bodemanalyse geeft u inzicht in de volgende belangrijke punten: hoofdelementen, sporenelementen, pH en organische stofgehalte. Op basis van deze gegevens weet u zeker dat u het juiste advies hebt voor een goede aanleg. Meten is weten!