De beste tips voor overwinteren planten

 

De beste tips voor overwinteren planten

Niet alle soorten planten zullen de winter zomaar overleven en dus is het aan te raden om ze tijdig naar binnen te halen. Wanneer je dit het beste kunt doen hangt af van diverse factoren, waaronder de soort plant en natuurlijk de temperatuur. Over het algemeen is het raadzaam om je planten in ieder geval rond oktober of november binnen te laten overwinteren. Het wordt dan steeds kouder en de kans op nachtvorst wordt alsmaar groter. Planten als de oleander, vijg en laurier kunnen hier nog wel tegen, maar zeker de meer kwetsbare citrusboom wil dan toch echt met je planten overwinteren in kas. Bij gebrek aan een kas kun je de boompjes of planten natuurlijk ook in de kamer zetten. Verder zijn er winterharde terrasplanten en winterharde kuipplanten op stam. Zoals de namen aangeven kunnen deze ook tijdens de winter gewoon buiten blijven. Natuurlijk geef je ze altijd de juiste verzorging, zodat ze de winter goed doorstaan.

 

Plantenkas voor overwintering van planten. een winterstalling voor planten.

Binnen of buiten overwinteren

Als het kouder wordt ben je geneigd om je planten direct naar binnen te brengen. Toch raden we je aan om dit niet te snel te doen. Door je planten net even wat langer buiten te laten staan, kunnen ze goed afharden. Dit proces gaat in het najaar beter dan in het voorjaar. Belangrijk is om vooral op te letten om welk soort plant of winterharde kuipplanten op stam het gaat. De Punica granatum, Pittosporum, Passiflora caerulea, Olea (olijf) , Myrtus, Magnolia, Laurus, Jasminum, Fremontodendron, Ficus, Erythrina, Chamaerops, Camellia, Callistemon, Anisodontea en Acacia kunnen we wel wat vorst hebben. Planten als de Tibouchina, Solanum, Phoenix, Lantana, Fuchsia, Cestrum, Brugmansia (datura) , Bougainvillea, Asclepias, Agapanthus en Abutilon-hybriden zijn daarentegen niet bestand tegen vorst. Deze kun je dus het beste al voor het aanbreken van de winter naar binnen halen.

Overigens zijn winterharde planten voor bloembakken of in potten kwetsbaarder dan wanneer je het overwinteren planten in de volle grond doet. Heb je tropische platen, dan dien je deze echt binnen te houden. De sfeervolle kamerplanten hoeven dan nooit temperaturen lager dan 12°C te trotseren. Schimmels en ook insecten kunnen je winterharde terrasplanten of je overwinterende planten in huis behoorlijk aantasten. Controleer daarom regelmatig of hier sporen van aanwezig zijn. Ook is het verstandig om de ruimtes goed te verluchten, zodat schimmels nog minder kans krijgen. Je planten overwinteren in kas is een verstandig idee als het gaat om planten die hun bladeren behouden. Op deze manier krijgen ze namelijk al het licht dat ze nodig hebben en blijven ze vrij van vorst. Verliezen je planten boven de grond al hun blad? Dan kun ze je rustig in het donker laten overwinteren. Met uitzondering van de oleander hoef je je planten vrijwel geen water of meststof te geven tijdens hun rustperiode. Winterharde planten voor bloembakken kun je gerust buiten laten. Zorg er wel voor dat ze niet te vochtig zijn en dat er geen slakken op zitten.